mei 172015
 

Sinds januari 2014 zet ik mij in als vrijwilliger bij zwemwedstrijden. Ik ben namelijk 1 van de klokkers. Een klokker zorgt voor het klokken van een juiste tijd bij een zwemwedstrijd. Daarnaast beoordelen we ook de juiste zwemslag en het goed uitvoeren van het keerpunt.

Voor deze functie (official 4) heb je een officiële opleiding nodig van de KNZB. Deze duurt 5 avonden. Gevolgd door een echt examen. Tijdens het examen wordt er van alles gevraagd over een zwemwedstrijd, zwembad en regels.

Na het examen ben je, als je slaagt, eerst 3 maal een aspirant official. Dan krijg je al snel de functie official 4.

Zo door het doen krijg je steeds meer ervaring. Je kunt wat beter de fouten herkennen en ik ben zelf anders naar de zwemmers gaan kijken, met ieder zijn/haar eigen stijl en techniek. Leuk om te zien en te volgen. Dit gaat een stuk makkelijker omdat je nu letterlijk boven de baan staat.

Na nog eens 7 keer klokken als official 4, mag je een aanvraag doen voor official 3. Alleen zijn de eisen hiervoor iets strenger. Je moet door een ervaren official 3 begeleid worden. Deze beoordeeld mij gedurende de hele wedstrijd. Tijden moeten nagenoeg gelijk zijn. Daarnaast worden nog een 10-tal andere punten beoordeeld. Als dat klaar is ben je na een officieel schrijven van de KNZB Official 3.

Ja, en dan. Dan ben je official 3. Wat kun je daar dan mee ?? Dan kun je klokken bij de grote wedstrijden. Wedstrijden als een Gelders Kampioenschap. Dan hoor ik alweer een volgende vraag komen, waarom ik ??

Das makkelijk uitgelegd. Binnen de KNZB is het de regel dat als er 1 deelnemer meedoet met een grote wedstrijd, je ook een official met de bevoegdheid official 3 moet kunnen leveren. Bij een grote wedstrijd als de Gelderse Kampioenschappen is dat 1 official per dag. Helaas duurt deze wedstrijd een aantal dagen, dus heb je ook meerdere mensen nodig. Dit is voor 1 persoon niet te doen.

Bij gewone wedstrijden (= C Competitie, Zeskamp en Medaille) zijn dat minimaal 3 officials per wedstrijd. Alle 3 worden dan ook ingezet. Je maakt dus samen met de deelnemers en de andere officials de wedstrijd.

Nu komt echter mijn vraag. Voor de wedstrijden kunnen we dringend mensen gebruiken die official willen worden. Want hoe meer mensen er official zijn van DOS hoe makkelijker de planning wordt. Op dit moment is het team te klein en hebben we een groot probleem. En wat ik al eerder zei, zonder officials zijn er geen wedstrijden en dat zou heel erg jammer zijn. Vooral omdat er grote vorderingen worden gemaakt bij de selectie. Er worden veel PR’s gezwommen, limieten voor de grote wedstrijden worden gehaald.

Daarom mijn oproep. Wie wil er official worden voor de wedstrijden?

Aanmeldingen kunnen worden gedaan bij Marcel Weirath of bij Margriet Wopereis:
marcelweirath@kpnmail.nl
margriet.kuipers@tiscali.nl

 Leave a Reply

(required)

(required)

Wilt u - ter beveiliging van onze website tegen spam, robots en hacks - ter controle hieronder het juiste getal invullen? * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.