okt 012016
 

Op 2 en 3 september was het feest in Engbergen. Het jeugdkamp van DOS Varsseveld was gearriveerd.

Nadat de ouders de kinderen hadden gebracht gingen we voortvarend van start. Kennismaken, de groepsindeling bekendmaken, de kampregels (grrr) en de eerste opdracht (naam bedenken) die met het thema “DE MIDDELEEUWEN” te maken had volgden elkaar snel op.

Nadat De Trollen, De draken, De jonkvrouwen, De Heksen en De Dwergjes zich bekend hadden gemaakt splitsten we de groep op en ging de ene helft inruimen (luchtbedje oppompen, slaapzak opmaken, knuffel klaarleggen, tandenborstel zoeken etc) en de vlag maken en ging de andere helft ‘het water op’ met de kano’s.

We hadden diverse spelletjes met de kano’s op het water: zoek de pingpongballetjes (met punten), figuren maken met elkaar en een prachtige¬†kanorace. Wat zich op het water afspeelde laat zich moeilijk beschrijven maar is gelukkig in detail terug te vinden in de fotogalerij ūüôā Het plezier spatte er vanaf en het uurtje van de eerste groep was al weer snel voorbij.

Tussen het wisselen kwam onze hoofdtrainer Sonja nog even langs om te kijken of iedereen zich tijdens het kamp net zo netjes gedroeg als tijdens de zwemlessen. Daarnaast had ze nog een paar zaakjes af te handelen met Laura en Anna die samen – na enige aanmoediging – een soort van poging tot een liedje ten gehore brachten.

Na deze voorstelling wisselde de groepen en gingen de oudere kinderen het water op. Ook deze groep vermaakte zich prima en na de onvermijdelijke duik van Frits (die als enige niet alleen op maar dus ook IN het water pingpongballen hapte) kwam iedereen weer op de kant.

Tijd voor de BBQ. Heerlijke hapjes kwamen van de bbq en met de culinaire salades en gezonde groeten als side-dish had iedereen al snel het buikje rond en konden we beginnen met de onvolprezen, niet te evenaren, wereldberoemde en superspannende DOS AVONDSCHOW, gepresenteerd door de inmiddels weer opgedroogde Frits.

dosjeugdkamp2016-website-6

Er werden vragen gesteld, kastelen gebouwd, punten gewonnen en last but not least muziekfragmenten geraden. Dat laatste met wisselend succes overigens: meezingen ging prima maar in de drukte aangeven dat de artiest JoBe DrxMaster X. featuring Biebie D. is valt nog niet mee ūüôā

Tijdens de show was het al een beetje te voelen, maar na de show sloeg de angst echt toe: de spooktocht kwam er aan. En alsof die spanning op zich nog niet genoeg was kwam ook de politie nog waarschuwen voor een clown die in de omgeving rondhing en beslist niet benaderd mocht worden! Brrr. Ondanks de enorme risico’s gingen de meeste kinderen op onderzoek om de opdrachten uit te voeren rondom het spookverhaal van de monnik die¬†samen met¬†zijn bewakers en zijn medegevangenen in vlammen opging.

Tijdens de donkere tocht kwamen we van alles tegen en na een uurtje griezelen kwamen de meeste kinderen gelukkig ook weer terug. Met de nodige aanmoediging overigens (Nee joh, vanaf hier is het echt korter om door te lopen dan om terug te gaan…yep) en onder de geruststellende gloed van de lampjes die waren meegegeven om de spoken te temperen. Het was al met al best lekker eng.

Na de spooktocht zaten we nog even rondom het kampvuur maar de vermoeidheid had al aardig toegeslagen en al snel lag iedereen lekker te slapen. Het aantal nachtmerries bleef (voor de leiding) gelukkig beperkt en de clown en de monnik hebben we na twaalven niet meer gezien…

Zondag begonnen we uiteraard met een lekker ontbijtje en vervolgens stapten we met zijn allen in de huifkar voor een heerlijk uurtje zwemmen in Varsseveld. Rond half elf waren we – lekker opgefrist en schoongespoeld – weer terug op het kamp en helemaal klaar voor het eerste bosspel: smokkelaars en de politie!

Doel van het spel was de uitgedeeld pakketjes zo te verstoppen dat deze niet gevonden werden door de controlerende politie en deze vervolgens af te leveren op het kamp. Het team dat de meeste pakketjes langs de de politie wist te lozen was uiteraard de winnaar. Het was een kat en muisspel tussen politie en smokkelaars waarbij inventiviteit en de afstand tussen smokkelwaar en onderkleding bepalend was voor de uitslag.

Tussen de middag hadden we uiteraard de traditionele patat en stoelendans en daarna gingen we weer naar het bos voor het afsluitende spel: vlag veroveren. De vlaggen waren deze keer door de leiding op professionele wijze verstopt maar toch wisten de kinderen de vlaggen na korte of langere tijd te vinden.

dosjeugdkamp2016-website-16

De trollen waren daarbij overigens ‘not amused’! Zij vonden hun vlag hoog in de boom maar mochten niet klimmen. Zucht. Na de nodige discussie probeerde ze de vlag uit de boom te gooien, maar helaas lukte dat niet binnen de tijd en zij keerden zwaar teleurgesteld (en een beetje boos) terug naar het kamp… Zij troostten zich met de gedachte dat hun achtergebleven vlag ¬†waarschijnlijk nog jaren als herinnering aan het kamp van 2016¬†ergens in een boom in Engbergen zal blijven wapperen.

dosjeugdkamp2016-website-17Net even over 3 uur waren we weer terug op het kamp waar de ouders al gearriveerd waren en genoten van een kopje koffie. Wat nog restte was de einduitslag van de gecombineerde kampwedstrijd (de Trollen wonnen) en na een bedankje voor de vrijwilligers en een pluim voor de kinderen sloten we het jeugdkamp 2016 af. Het was weer geweldig.

Klik HIER om het hele fotoalbum te bekijken!

(Je wordt doorgelinkt naar Google Foto’s)

dosjeugdkamp2016-website-12

 Leave a Reply

(required)

(required)

Wilt u - ter beveiliging van onze website tegen spam, robots en hacks - ter controle hieronder het juiste getal invullen? * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.