Over DOS

 

Activiteiten van DOS

DOS is een zwem- en polovereniging uit Varsseveld, waar zo’n 180 kinderen en volwassenen op verschillende niveaus zwemmen en waterpolo spelen.

DOS gaat verder waar de ‘normale’ zwemdiploma’s ophouden. Kinderen die hun A, B en/of C-diploma gehaald hebben, kunnen bij DOS nog veel extra diploma’s halen. Ze leren dan extra goed zwemmen en ook het uithoudingsvermogen wordt verbeterd. Naast ‘gewoon’ zwemmen, leren onze jongste DOS-sers ook snorkelen, survival zwemmen, synchroonzwemmen en balvaardigheid. Twee keer per jaar is er een afzwemfestijn, waarbij de kinderen hun vaardigheden mogen laten zien.

Snelle zwemmers, die zich hierin verder willen bekwamen, kunnen we goed gebruiken bij de zwemselectie. DOS komt uit in de C-competitie en neemt deel aan tal van andere zwemwedstrijden. Tijdens de trainingen, die drie keer per week plaatsvinden, wordt uiteraard veel aandacht besteed aan de zwemtechniek. Voor de jongere zwemmers die kennis willen maken met het wedstrijd zwemmen, worden recreatieve zwemwedstrijdjes georganiseerd, waar het er speels aan toe gaat.

Een andere wedstrijdtak binnen DOS is waterpolo. DOS heeft drie heren- en twee damesteams en vanwege een goed lopende samenwerking met zwem- en polovereniging de Gendten uit Ulft hebben we maar liefst vijf jeugdteams en kunnen daarmee dus in elke leeftijdsklasse meedoen. Ook bij de waterpolo afdeling worden voor de startende balgooiers recreatieve minipolotoernooien georganiseerd.

De laatste groep leden van DOS is de zwemfit groep. Deze groep is actief, maar ontspannend bezig. Er is een grote variatie in activiteiten tijdens de zwemuren, die op een plezierige en verantwoorde manier plaatsvinden. Zwemfit is in principe voor volwassenen bedoeld.

Sportiviteit en verantwoordelijkheid

Als vereniging vinden we niet alleen prestaties belangrijk. Zo bevorderen we nadrukkelijk de sportiviteit bij onze leden. Sporten doen we met elkaar, en voor elkaar.

Daarbij hoort ook het ontwikkelen van verantwoordelijkheidsgevoel. De oudere jeugd kan bijvoorbeeld helpen bij de lessen van de allerjongsten; zij vormen ons jeugdkader en worden intern opgeleid door de trainers. Ook kunnen leden een opleiding krijgen zodat ze bij het wedstrijdzwemmen of waterpolo, in de wedstrijdleiding kunnen fungeren. Iedereen die dat wil kan een steentje bijdragen aan het reilen en zeilen van de vereniging. Dat kan structureel, bijvoorbeeld in een bestuurs- of trainersrol, maar ook incidenteel door bijvoorbeeld te helpen bij onze acties. Er zijn bij DOS verschillende mogelijkheden voor scholieren om hun (maatschappelijke) stage te doorlopen.

Er is meer dan trainen en wedstrijden

DOS is een echte vereniging en we vinden dan ook dat er meer is dan alleen trainen en wedstrijden. Zo worden we elk jaar vereerd met een bezoek van Sinterklaas en zijn Pieten, die komen kijken naar onze jongste zwemmers. Ook kunnen de basisschoolleerlingen elk jaar mee op jeugdkamp, waar sportiviteit en gezelligheid gecombineerd worden. Ook de zwemselectie en de waterpoloteams verblijven regelmatig een nachtje van huis, op trainingskamp, een zwemmarathon of bij (internationale) polotoernooien. Aan het einde van het seizoen vindt Aquafun plaats, waar alle leden hun prestaties met elkaar meten en waarbij ook hilarische familie-estafettes worden gezwommen. Bij de waterpolo-afdeling mag het oliebollentoernooi (traditioneel tussen Kerst en Oudjaar) en de poloavond niet onvermeld blijven.

Het van Pallandtbad

Het thuisbad van DOS in het van Pallandtbad in Varsseveld. Vroeger stond op deze plaats de Openbare School. Toen deze school in 1967 verhuisde, werd het gebouw verbouwd tot overdekt zwembad: d’Olde Schole. Onze vereniging werd in datzelfde jaar opgericht en kreeg de naam van het zwembad. In 1984 werd d’Olde Schole vervangen door het veel modernere van Pallandtbad; de naam d’Olde Schole, afgekort DOS, voor onze vereniging bleef bestaan. In 2010 is de naam van onze vereniging officieel gewijzigd in zwem- en polovereniging DOS.