Over Zwemmen

 

Selectiezwemmen

Selectiezwemmen wordt ook wel wedstrijdzemmen genoemd. Wedstrijdzwemmen draait er niet alleen om, hoe snel iemand zwemt, maar ook om de techniek, die gebruikt wordt. Hoe beter de techniek, des te sneller een zwemmer zwemmen kan.

DOS zwemt in principe 3 soorten wedstrijden; C-competitie, medaillewedstrijden en de 6 kamp. Hiernaast kunnen de betere zwemmers ook aan zogenaamde limietwedstrijden deelnemen. Hier kun je afstanden en tijden zwemmen, die je tijdens de normale wedstrijden niet zo vaak hoeft te behalen. Op deze manier kun je toch de limiet halen voor de Gelderse B-kamioenschappen, A-kampioenschappen of zelfs de Nederlandse kampioenschappen. Voor de wedstrijden zijn altijd vrijwilligers nodig, zoals ploegleiders of klokkers. Als je hier interesse in hebt, mag je je melden bij één van de trainers. Deze kan je hier veel meer over vertellen.

 

Trimzwemmen

Trimzwemmen is zwemmen voor volwassen die voor de gezelligheid willen zwemmen. Het gaat hier totaal niet op snelheid of afstand, alleen het op een juiste manier en onder goede begeleiding zwemmen. Deze zwemtak doet niet mee aan wedstrijden. Trimzwemmen is meer dan alleen baantjes zwemmen, ook bij voorbeeld balvaardigheid/polo komt aan bod of het afleggen van een parcours tijdens het zwemmen. Daarnaast gaan de zwemmers één keer per maand onder begeleiding een kijkje onder water nemen tijdens het snorkelen. Dit is een aantal jaren geleden ingevoerd, nadat een paar zwemmers het voor de lol een keer hadden geprobeerd.