nov 202017
 

Onlangs is het 50-jarig jubileum van DOS gevierd. Kort voor dat moment zijn er 2 mensen door jubileumcommissielid Mireille Witteveen benaderd met de vraag of zij terug wilden blikken op de periode die zij bij DOS doorgebracht hebben resp. nog doorbrengen. Dat betrof Johan Kersjes (lid vanaf het 1e uur en actief geweest in diverse rollen bij de club) en Sonja van Zutphen, op dit moment actief als zwemtrainster. Met dank aan Mireille brengen wij hun informatie graag onder jullie aandacht. Dit keer is dat de inbreng van Sonja. Veel leesplezier.

Terug in de tijd met: Sonja van Zutphen

Sonja komt van oorsprong uit het westen, uit Haarlem. Op enig moment is zij gescheiden en had ze behoefte aan een totaal andere omgeving. Ze kende de Achterhoek van vakanties en besloot om met haar twee dochters te verhuizen naar het oosten. Ze kwam met DOS in aanraking toen haar jongste dochter zwemdiploma A en B gehaald had en verder wilde met zwemmen. Ze meldde haar dochters aan bij DOS en kreeg zelf ook de kriebels toen ze zag dat er een trainster gezocht werd. Sonja heeft, naast haar werk in haar eigen kinderopvang, altijd aan het bad gestaan. Dat is inmiddels al 40 jaar. Ze heeft zelf altijd gezwommen, maar geen wedstrijden. Dat was in die tijd niet bij de vereniging waar zij toen lid van was. Wel heeft ze allerlei diploma’s gehaald, zowel zwemdiploma’s als trainersdiploma’s en is blijven zwemmen in haar vrije tijd. Nu nog bij Nautilus waar ze ook aquajoggen en techniek les geeft. Mocht ze nu als jonge wedstrijdzwemster aan de slag gaan, zou ze kiezen voor het door ontwikkelen van / specialiseren in de vrije slag.

Ze is 20 jaar geleden bij DOS begonnen als coördinator voor het zaterdagochtendzwemmen en is dat nu nog. Daarnaast coördineert ze sinds 10 jaar het selectiezwemmen. Ze vindt het werken met de jeugd, zowel de zwemmers als het kader, het leukste om te doen. Dat boeit haar het meest en daagt haar het meeste uit. Het minder leuke vindt ze de druk die zo nu en dan opgelegd wordt door ouders. Die ervaart zij soms als ongeduldig als ze vinden dat hun kind veel moet kunnen in een te korte tijd. Er wordt wel eens met onbegrip gereageerd en dat vindt ze jammer.

Er is in die 20 jaar veel veranderd op diplomagebied. Nu zijn de regels wat soepeler en ligt het accent meer op plezier. Binnen DOS verandert er ook veel. Er is veel wisseling in functies binnen de club. Er is veel verloop binnen het kader. Denk hierbij aan studie en op kamers gaan en bijbaantjes. Dat begrijpt ze wel, maar vindt ze jammer. Doordat mensen kort een bepaalde functie bekleden is er ook minder binding met de vereniging. Gelukkig blijven jongeren zich aanmelden. Haar kracht is haar enthousiasme en het organiseren/regelen. Ze denkt dat dat ook nodig is om het zwemmen op de kaart te houden. Ze noemt het opnieuw introduceren van de zwem4daagse en het synchroonzwemmen. Ze heeft nog veel meer ideeën.

Sonja is de huidige trainster en ze speurt zorgvuldig rond naar iemand die het een keer van haar over kan nemen. Nu nog niet. Ze vindt het nog steeds leuk.

 

Bekijk ook de terugblik van Johan Kersjes.

 

 Posted by at 18:00

 Leave a Reply

(required)

(required)

Wilt u - ter beveiliging van onze website tegen spam, robots en hacks - ter controle hieronder het juiste getal invullen? * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.