sep 222014
 

Op 6 en 7 september jongstleden vond het 5-de DOS jeugdweekend plaats. Ruim 40 van onze jongste leden hadden zich weer aangemeld en deden mee aan het volle en mooie programma. Gezien de goede ervaringen vorig jaar verbleven we opnieuw in het scoutinggebouw in Ulft nabij het prachtige Engbergen.

Het weekend begon met een snack en wat drinken, en na het indelen in groepen konden de activiteiten beginnen. Dit jaar werden de groepen teams en konden ze tijdens de diverse spellen en onderdelen punten verzamelen voor het totale, complete, super-de luxe-kanjer-kampklassement. Na het inruimen van de tenten was het op naar het bos voor het eerst spel: vlagveroveren. De teams werden verdeel over twee ‘super’teams die vervolgens de vlag mochten verstoppen en weer opsporen. Het werd een hectisch schouwspel; ook omdat de teams als zodanig niet herkenbaar waren en iedereen dus maar moest gokken wie er bij hem/haar in het team zat…

Na het vlagveroveren hadden we de stoelendans direct gevolgd door de huldiging van onze kamp veteranen, namelijk die deelnemers die er alle vijf DOS jeugdkampen bij waren: Jara, Laura, Anna en Merlijn. Zij mochten van Sonja (die ook het jongste aspirant jeugdlid had meegenomen) de versierselen in ontvangst nemen waarna plechtig het Wilhelmus ten gehore werd gebracht. Daarna was het langzamerhand al tijd voor de bbq: jong en oud stortte zich vol overgave op hamburger, salade en het stokbrood!

Ongekend hoogtepunt dit kamp was de DOS TV Show. Onder regie van Ivo en met de flitsende presentatie van Frits – De Fritzel – streden de teams fanatiek om de punten. Met het verstrijken van de tijd werden de hoofden nog roder dan de petjes en op enig moment moest de jury zelfs ingrijpen: een – hier niet nader te noemen – team werd bij een vraag gediskwalificeerd omdat het antwoord via een mobieltje op internet was opgezocht. De jury kon dit heimelijk inroepen van een externe hulplijn niet goedkeuren.

Na de TV show kwam de spannende speurtocht. In het donker moest de weg gezocht worden naar diverse opdrachten en vraagstukken. Vragen over tv programma’s moesten beantwoord worden,  blinddoeken moesten in het donker worden  gedragen, jeugdfoto’s van de de kampleiding werden van de goede naam voorzien en zelfs met een lied moest het resultaat van een raadsel ten gehore worden gebracht! En met alle opdrachten werden weer punten verzameld voor het super-de-luxe-kanjer-kampklassement.

Ondertussen was het kampvuur aangestoken. De teams druppelden weer binnen na de speurtocht en de kinderen konden in het laatste uurtje voor het slapen gaan nog even spelen, stoeien, wat drinken en aansluiten bij de gezellige kring rondom het kampvuur. De warmte van het vuur miste daarbij zijn uitwerking niet: de vermoeidheid sloeg toe en de kinderen zochten al snel hun slaapzakken en luchtbedden op (de meeste dan :-).

De volgende ochtend moest iedereen weer vroeg (7:00) op. Met een krentenbol en wat drinken gingen we – zoals van een zwemvereniging verwacht mag worden – op naar het zwembad voor een uurtje lekker vrij zwemmen. Daarna teruglopen en lekker uitgebreid ontbijten. De leiding had ondertussen de stormbaan opgezet en na het inpakken en opruimen kon de strijd op de stormbaan losbarsten. De teams streden tegen elkaar, tegen de leiding, tegen zichzelf en tegen de elementen onder de bezielende leiding en aanmoedigingen van spreekstalmeesters Koen en Dionne. Records werden gebroken, gras omgeploegd, de baan is onder het geweld van de teams minstens 2 meter verschoven en aan het einde moest het team van de leiding het vanzelfsprekend afleggen tegen de kinderen die zich met tientallen aan hen hadden vastgeklampt. Het was een hevige maar zeer geslaagde strijd.

Na de stormbaan kwam de patat. Met snack en komkommer. En nadat iedereen had gegeten gingen we weer het bos in voor het laatste spel (waarbij ook weer punten konden worden verdiend voor het eind-klassement); namelijk het ‘cijferspel’. De regels zijn wat lastig uit te leggen, maar leiden – zoals de foto’s laten zien – tot een innige band tussen de kinderen en de aanwezige bomen.

Na het dit laatste spel was het kamp al weer bijna ten einde. De ouders waren inmiddels op het kamp gearriveerd, en onder luid applaus werd de definitieve uitslag van het super-de-luxe-kanjer-kampklassement bekendgemaakt. En met deze prijsuitreiking was ook een einde gekomen aan het vijfde DOS jeugdkamp: deelnemers, ouders, vrijwilligers, begeleiders en leiding: bedankt! Het waren twee zonnige, fantastische vermoeiende, spannende, gezellig, sportieve en vooral mooie dagen! Tot volgend jaar.

Bekijk alle foto’s (gemaakt door Ivo en Martin) op google webalbums: Deel 1 en Deel 2

Bekijk de video (gemaakt door Ivo):

  One Response to “5-de DOS Jeugdkamp: Een geweldig jubileum!”

  1. Wauw. Leuke foto’s en ook een erg leuk filmpje….

 Leave a Reply

(required)

(required)

Wilt u - ter beveiliging van onze website tegen spam, robots en hacks - ter controle hieronder het juiste getal invullen? * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.